TOOLS

 

 

Ontspan: ADEM als sleutel

 

Van inhouden naar uitademen

Ademhaling is leven. Ons lijf heeft zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Afvalstoffen worden via het bloed door de uitademing afgevoerd. Bij een rustige, ontspannen ademhaling gaat dat het beste. Merk jij ook welke invloed stress heeft op je ademhaling? Door verkramping of spanning adem je oppervlakkiger en hou je vaker je adem in. Dat merk je in je lijf, door vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid. Als de ademhaling is verstoord, dan is de werking van je lichaam dat ook. Daarmee is je adem een sleutel naar een ontspannen en gezond lichaam.
 
Ontspannen door ademhaling
Het bijzondere is, dat je ademhaling je ook kan helpen om het proces om te keren. Dan helpt je ademhaling je juist ontspannen. Door dieper te gaan ademen naar je buik, breng je de stofwisseling weer in balans en zal je lijf weer ontspannen. Je zult ook merken dat je tegelijkertijd meer afstand kan nemen van (malende) gedachten. Adem royaal in en laat de uitademing helemaal gaan.
 Word je daarbij bewust van het verschil in gevoel:

  • inademing: neem aan, accepteer, laat toe
  • uitademing: laat los, geef je over, beweeg mee.

 

Toepassen op je werk
Het is eigenlijk zo simpel, maar het punt is dat je je vaak niet bewust bent van je ademhaling. Daar begint het mee. Het helpt als je dat gaat oefenen op vaste momenten. Bijvoorbeeld altijd in de auto op weg naar werk, als je mailtjes aan het wegwerken bent of tijdens de start van een vergadering. 

 

Om terug te keren naar die rustige diepe ademhaling begin je gewoon naar je buik te ademen, steeds dieper en langzamer. Het kan helpen om je hand op je buik leggen zodat je daar naartoe kan ademen. Laat het idee los dat er maar één manier is om dit goed te doen. En ontspan.

 

<< vorige