TOOLS

 

 

Groei vs resultaat

 

“Sturen op resultaat is een garantie om niet de meest optimale uitkomst te krijgen”

 

Soms blijven zinnetjes je bij. Dit was er zo eentje voor mij. Hij stond op mijn Coachingsscheurkalender. En toen ik van de week buiten liep, alleen, wind in de haren, begreep ik ineens volledig wat daarmee bedoeld werd.

 

Sturen op resultaat

Vaak wordt de reis naar het doel gezien als een noodzakelijk kwaad. Om ergens te komen, resultaat te behalen, zijn nu eenmaal wat stappen nodig. Liefst mooi ingepland in een excelsheet. Met mijlpalen en deadlines. Voor de reis is weinig tijd, want het resultaat lonkt.

 

De reis is uniek

Daarmee gaan we voorbij aan de inzichten en ervaringen die je tijdens de reis opdoet. Inzichten en ervaringen die nieuwe impuls kunnen geven en het resultaat positief kunnen beïnvloeden. Deze factor onderschatten of zelfs geen ruimte geven in het proces, legt bij voorbaat beperkingen op. Ontwikkeling laat zich niet dwingen. Groei is een proces dat niet sneller kan, maar vraagt om vertrouwen.

 

Ruimte voor toeval

De reis leg je maar één keer af. Elke stap die je erin zet, kun je niet opnieuw zetten. Het wordt een keten van schakels. Elke schakel is uniek. Zorgt voor een eigen ‘ripple effect’. De uitdaging is om ruimte te geven aan wat zich aandient, aan wat de vorige schakel teweegbrengt en dat een plek geven in je persoonlijke reis of het zakelijk proces. Noem het toeval, synchroniciteit of inspiratie; het gaat om dat wat je niet bedenken kunt, maar wat wel klopt.

 

The challenge

Ga het experiment aan. Zoek de stilte en de verwondering. Sta open voor spontane gebeurtenissen, nieuwe contacten. Ga af op je ingevingen en wees bereid het onverwachte te verwachten. Vanuit die open houding ontstaat een nieuwe kijk op de groei die je aan het maken bent. En maak je ruimte voor waar die reis je eigenlijk heen wil leiden. Naar het optimale resultaat.