BLOG

 

>> naar volgende blog

SHINE! ook op je werk

 

Doen waar je goed in bent. Je eigen plek innemen. Je natuurlijke rol pakken. Klinkt dat niet heerlijk? Bevrijdend? Of als een ver van je bed show…

 

Hoe relevant dit is, bleek weer tijdens de lezing van psychiater Witte Hoogendijk. Gespecialiseerd in burn-out en depressie. Naar verwachting in 2020 de 2e ziekte als het gaat om verloren levensjaren. Een onderwerp dat speelt. De zaal zat dan ook vol.

 

Big Bang als stressor

Hij nam ons mee naar het begin van het heelal. De Big Bang als eerste stressor. Tijdens de evolutie zorgde een nieuwe stressor voor een eigen stresssysteem. Door het ontstaan van leven op aarde in vogelvlucht te doorlopen, liet Hoogendijk zien dat ons huidige stresssysteem stamt uit een tijd waarin dat leven op land nog niet bestond. De ontwikkelingen volgden elkaar vanaf dat moment zo snel op, dat het stresssysteem geen tijd had om zich aan te passen. Een gedateerd systeem dus, waarmee we de huidige tijd het hoofd proberen te bieden. 

 

Allen voor één

Naast adviezen als slaap voldoende (kort lontje = negatieve spiraal), zoek de natuur op (relativering), beweeg geregeld (spanning afvloeien), merkte hij ook op dat we er als samenleving voor moeten waken dat er voor iedereen een plek is. Dat iedereen anders gebouwd is. Dit is terug te voeren tot de tijd dat we in kleine groepen leefden, waarin iedereen een eigen taak had: leiden, jagen, koken, verzorgen etc. De groep die op een of andere manier niet mee kan met deze tijd en wat er in deze maatschappij van je wordt gevraagd of verlangd, is kwetsbaar. Dat is geen probleem van de individu, maar van de soort. Van ons allen dus. Wij zullen problemen met elkaar het hoofd moeten bieden en ervoor moeten waken dat er voor iedereen een plek is waar diegene tot zijn recht kan komen.

 

Omarm het verschil

Dit begint bij het omarmen van het verschil en van je eigenheid. Gaan staan voor jezelf en daarmee de ander uitnodigen dat ook te doen. Je er bewust van worden dat niemand is zoals jij. Doet zoals jij. Denkt zoals jij. En dat dit juist een voordeel is. Samen vul je elkaar aan en vorm je het sterkste team, een succesvolle afdeling of een briljante projectgroep. Dit vraagt zelfreflectie en zelfonderzoek. Wie ben ik? Wat drijft mij? Wat kom ik brengen? Wezenlijke vragen. Het antwoord vind je in jezelf en daar help ik je graag bij.

 

Shine.

 

<< naar vorige blog