TOOLS

 

 

ONTspan: VERANDER van PERSPECTIEF

 

“When you change the way you look at things, the things you look at change.” - Wayne Dyer

 

Merk jij weleens dat je vastzit in een bepaalde gedachtenlijn? Of dat je mensen niet meekrijgt met jouw idee? Ben je benieuwd hoe je in een gesprek begripvol kunt blijven, in plaats van in de weerstand te schieten? De sleutel zit in jezelf. In de manier waarop je de dingen bekijkt. Je bent veel effectiever als je dingen vanuit meerdere perspectieven kunt benaderen.

 

Verander van perspectief

De 3 waarneemposities uit de NLP helpen je hierbij. Om de 3 waarneemposities goed te kunnen ervaren, is het handig om 3 verschillende papiertjes of bierviltjes op de grond te leggen. Elk papiertje staat voor een specifieke positie. Ga erop staan en zet al je zintuigen aan om je helemaal in te leven in dat perspectief. Dit zijn ze:

 

  • ZELF: In deze positie kijk, voel, denk, proef, hoor, ruik je de wereld vanuit jezelf.  Elk mens heeft zijn eigen referentiekader. In feite is dit jouw subjectieve werkelijkheid.
  • ANDER: in deze positie kijk, voel, denk, proef, hoor, ruik je de wereld vanuit de ander. Je leeft je volledig in en wordt als het ware even de ander. Hoe is het om in deze situatie in zijn schoenen te staan?
  • META: in deze positie ben je een soort observator en bekijk je de situatie tussen jou en de ander van een afstandje. Door de afstand kun je objectiever waarnemen en de dynamiek ontdekken tussen jou en de ander.

 

De invloed van stress

Stress zorgt ervoor dat je vast komt te zitten in de waarneempositie van jouw voorkeur. Het verstart als het ware de hele situatie en houdt zichzelf in stand. Het betekent een vernauwing van je waarneming. Met als gevolg dat je in hetzelfde cirkeltje blijft denken, doen en voelen. Door actief te wisselen van waarneempositie, ben je in staat om dit referentiekader te verruimen, de ander beter te begrijpen en effectiever te communiceren.

 

Tip: Probeer de posities eens uit en ga na welke positie je het makkelijkst aanneemt. Wat verandert er door in een andere positie te stappen? Welke nieuwe inzichten of mogelijkheden krijg je hierdoor?

 

Wil jij minder stress en meer rust? 

Paarden zijn meesters in ontspannen en kunnen ons daar goed mee helpen. Ook maken zij je snel maar liefdevol attent op de patronen die jou zoveel stress geven. Kom het ervaren in een workshop of een paardencoaching op afspraak. Neem gerust contact met mij op via een mailtje naar arienne@lab30nl.

 

Ik ontmoet je graag bij de paarden!

 

 

<< naar home